Kerk Foudgum
 
Mariakerkfoudgum.nl
 

6 juli t/m 14 september 2013 Tsjerkepaad.

Tijdens tsjerkepaad was er een expositie van een selectie uit de collectie miniatuur luciferskerken die gemaakt zijn door de heer Frits Jansen uit Stiens. Na zijn overlijden is de collectie nagelaten aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Naast deze expositie waren er ook trouwfoto's van (oud)Foudgumers te zien.

Er zijn in totaal ca. 450 bezoekers geweest. 


17 oktober 2011.

Jabulatúra: Renaissance muziekanten uit Hongarije. Spelen Kerstmuziek uit de Middeleeuwen op speciale renaissance instrumenten.


30 oktober 2011.

The Royal Wind Music  The Royal Wind Music

13 blokfluitisten van The Royal Wind Music hielden een concert in de kerk.


20 november 2010.

Speerstra/Van de Woude/Forbes    Speerstra/Van der Woude/Forbes

Hylke Speerstra mei syn neie ferhalen. Mei de sjongers/gitaristen Bauke van der Woude en Campbell Forbes.


2 oktober 2010.

Excursie 2 oktober 2010    Excursie 2 oktober 2010

De SAFT (excursiecommissie) organiseert 2 keer per jaar een excursie langs kerken. Deze keer was Foudgum aan de beurt. Donateurs van de stichting en andere belangstellenden kwamen in grote getale. De kerk was open van 12:00 uur tot 17:00 uur.  Een lid van de excursiecommissie, mevrouw Kooi uit Sneek hield tijdens de middag een aantal keren een deskundige inleiding over de kerk.


19 september 2010.

Theamus    Theamus

Theamus speelt Zondvloed. Zondvloed – een tragikomedie – is een zinderend nieuw geschreven muziektheaterstuk met eigentijdse muziek van Bob Driessen en een eigenzinnige theatertekst van Gerda Holzhaus. Dit unieke locatieproject is te zien in kerken in het noorden van het land.
Voor meer informatie zie:
http://www.theamus.nl/pages/Zondvloed.html

 


 

6 mei 2010.

De spelers van Muziektheater Piet Paaltjens kwamen even langs in Foudgum.

6-5-2010 Muziektheater Piet Paaltjens  6-5-2010 Muziektheater Piet Paaltjens


Februari 2010.

Muziektheater Piet Paaltjens.

Wanneer HaverSchmidt vlak voor zijn dood zijn leven overziet, beurtelings vrolijk, dan weer diep in de put, staat hij ineens weer oog in oog met personen uit zijn verleden. Toppunt is de ontmoeting met zijn alter ego Piet Paaltjens...een weerzien dat eindigt in een dodelijke omhelzing.

Piet Paaltjens is een eigentijdse en spannende voorstelling die gespeeld wordt door een verrassende combinatie van de acteur Porgy Franssen, de kleinkunstenaar Daniël Samkalden, de performer Theo Nijland, de bariton Maarten Koningsberger en de instrumentalisten Esther Steenbergen en Olga Franssen. Regisseur Han Römer verenigt deze verschillende disciplines in Piet Paaltjens.


 

December 2009.

Foudgum te zien bij Omrop Fryslân in het schooltelevisieprogramma voor het voortgezet onderwijs.
Het 12e programma in de serie geschiedenisprogramma's die gemaakt zijn naar aanleiding van de Fryske Kanon. Deze aflevering gaat over het Oera Linda boek. Klik hier voor de prachtige opnamen van Foudgum en de kerk.


21 november 2009.

Jankobus Seunnenga.
Prachtig optreden waarin Jankobus, bijgestaan door Sjoukje Bloem, liedjes ten gehore bracht van zijn nieuwe cd "Uit angst voor de Holheid". Op deze cd staan Nederlandstalige gedichten van in Fryslân geboren dichters, o.a. Piter Jelles Troelstra, Simon Vestdijk, Theun de Vries, Jan Jacob Slauerhoff en natuurlijk Francois Haverschmidt. Van HaverSchmidt, alias Piet Paaltjens, staan 2 gedichten op de cd: Immortellen C en De Zelfmoordenaar.


Jankobus Seunnenga       Jankobus Seunnenga

 

Twee uitersten verenigd in één persoon: François HaverSchmidt, de sombere, aan depressies lijdende dominee en zijn alter ego Piet Paaltjens, de lichtvoetige maar melancholieke dichter/satiricus. De combinatie lijkt te werken, totdat de zwaarte het wint van de humor.
Kerk Foudgum